جلسه ۲۱ خرداد ۱۴۰۱

کارشناسان: خانم ها رحیمی- آقایانی- فرهندی

 

این جلسه، پس از تمرین آنلاین روز ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ درباره  باور های اشتباهی که در قالب جملات پندآموز، ضرب المثل ها ، تکه کلام ها، شعارها و غیره دائما توسط بزرگسالان به خصوص سالمندان به ما انتقال داده شده و موجب ایجاد طرحواره ها گردیده ، همچنین گوش دادن به فایل های صوتی ابراز نیاز هیجانهای سالم ، تفریح و طرحواره های مربوطه اش تشکیل شد.

در این جلسه مراقبین سوالات خود را درباره طرحواره های مرتبط مطرح کردند   و کارشناس خانم آقایانی توضیحات تکمیلی را ارائه نمودند.

نکات آموزشی:

۱-تفاوت بین طرحواره  های اطاعت و بازداری هیجانی، ایثار: در اطاعت ترس از ابراز هیجانها به خاطر خشم دیگران، سرزنش، تنبیه و یا توبیخ شدن وجود دارد ولی در بازداری هیجانی، از  ابراز نیازهای خود خودداری می کند چون شخص احساس می کند این ابراز نیاز فایده و سودی ندارد. در ایثار نیاز های دیگران را به نیاز های خود ترجیح و اولویت می دهیم به دلیل اینکه احساس گناه می کنیم. ترس از کشمکش، جر و بحث، دعوا های خانوادگی ، وخیم تر شدن اوضاع، ترک شدن، قهر کردن طرف مقابل مربوط به طرحواره اطاعت و ترس از شکسته شدن دل مربوط به طرحواره ایثار است.

یکی از دلایلی که طرحواره ایثار وجود دارد، پایین بودن عزت نفس است که برای حل آن می بایست از جملات تاییدی مثبت برای خود استفاده کنیم به طور مثال به خود بگوییم که از پس کار ها بر خواهیم آمد، به موقع می توانیم کاری را به خوبی به اتمام برسانیم، من اختیار و کنترل روی خودم دارم و غیره

۲-  در هنگام اراز نیاز ها باید یاد بگیریم که رفتار جراتمندانه ای داشته باشیم. بین رفتار جراتمندانه با رفتار پرخاشگرانه تفاوت وجود دارد. افرادی که منفعل هستند باید بر روی ارتباطات غیر کلامی خود مانند  فرم بدن و لحن گفتگو  نیز کار کنند. این افراد  در هنگام گفتگو شانه های خمیده ای دارند.

افراد جراتمند راست قامت بوده، چشمان نافذی دارند، از اینکه به چشمان دیگران نگاه کنند نمی ترسند، صلابت کلام دارند و کلمات را شمرده ، آرام و منطقی بیان می کنند و بر روی اوضاع کنترل دارند.

۳- بیان نکردن نیازها به خاطر  ترس از دعواهای خانوادگی و آسیب دیدن فرزندان درست نیست، راه حل این است که ما در زمان مناسب تر که بر اوضاع کنترل داریم و هر دو طرف آرام بوده و منطقی می توانند صحبت کنند و یا در زمانیکه فرزندان حضور ندارند می توانیم  مشایل را حل کنیم. باید دقت داشته باشیم اطاعت ( مطیع بودن) به خاطر ترس از آسیب فرزندان هم به همان اندازه کشمکش می تواند آسیب زننده باشد. زیرا به این طریق، به صورت ناخودآگاه فرزندانی مطیع  مانند خودمان پرورش خواهیم داد، افرادیکه نمی توانند در مورد نیاز های خود صحبت کنند و این طرحواره به نسل های بعدی زنجیره وار منتقل می شود.

۴- والد های پر توقع، سرزنشگر/ انتقاد گر و … بار منفی هیجانی را به فرزندان منتقل می کنند.

اشخاصی که صدای درونی والد سرزنشگر دارند فشار زیادی را روی خود متحمل هستند، احساس تنفر دارند، دایم خود را ملامت و سرزنش و نا ارزنده سازی می کنند. این مورد انتقاد قرار دادن دایمی خود باعث احساسات بد همیشگی در آنها می شود.

اشخاصی که صدای درونی والد پر توقع را با خود دارند، از خود انتظارات بالای دست نایافتنی دارند، در انجام امور می خواهند که به بهترین شکل ممکن پیش برود، خو را مستحق استراحت نمی بینند و همیشه فکر می کنند چیز های مهم تری وجود دارد  که اول باید انجام شود و بعد استراحت کنند. هنگامیکه این امور به صورت کامل انجام نمی شود باز هم خود را مورد انتقاد قرار می دهند و دایم احساس عدم رضایت و بی ارزشی می کنند.

۵-در زمانهایی که به علت مراقبت کردن از دیگران، زمانهای کمتری را در کنار خانواده هستیم باید به کیفیت روابطمان بیشتر از کمیت آن بپردازیم. از دیگران برای خالی کردن اوقات کمک بگیریم تا بتوانیم زمانی را برای استراحت، اوقات فراقت و تجدید قوا داشته باشیم. در خلوت خود با خانواده مسایل خود را مطرح کنیم و وارد گفتگو شویم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *