جلسه ۲۲ شهریور مهارت مدیریت استرس

کارشناسان: آقایانی، رحیمی

جلسه با توجه به اهمیت موضوعات مدیریت اضطراب، استرس و افسردگی تشکیل و با سوال کارشناس در زمینه استرس و فشار روانی آغاز گردید.

با توجه به اینکه شناخت علایم استرس به مدیریت آن کمک می کند، شرکت کنندگان برداشتی را که از استرس یا فشار روانی داشتند در قالب واژه هایی مانند عدم تمرکز، وسواس، اضطراب، داشتن چهره غمگین، گوشه گیری، بی قراری و تپش قلب، سر درگمی، نداشتن احساس آرامش، لذت نبردن از  زمان حال، فرار از موقعیت، عصبی شدن و پرخاشگری، بی حوصلگی، عجول بودن برای دور شدن از بار استرس، بهانه گیری، کم شدن تحمل و ظرفیت، احساس نا امیدی، گریه کردن، لرزش بدن، سرد شدن دستها ، سردرد، لرز عضلات داخلی شکم بیان کردند.

شرکت کنندگان گفتند شنیدن تجربیات منفی دیگران، می تواند اشخاص را وقتی که در موقعیت مشابهی قرار می گیرند دچار استرس کند. علاوه بر این از شرایطی که استرس زیادی به آنها در مراقبت از سالمند تحمیل کند صحبت کردند:

  • مانند شنیدن صدایی نا بهنگام و ترس از زمین خوردن سالمند
  • ترس از مرگ سالمند در هنگام خواب
  • احساس استرس هنگام نبودن در خانه، ترس از توبیخ
  • ترسیدن و نگرانی به هنگام زنگ خوردن تلفن

در مورد کنترل استرس شرکت کنندگان از روش هایی مانند کار کردن و عدم تماس با سالمند برای پیشگیری از انتقال استرس به او،  محدود کردن دور شدن از سالمند، صحبت کردن با خود، با آب کار کردن نام بردند.

نکات آموزشی:

میزان استرس ما بستگی به ارزیابی ما از موضوع دارد. گاهی به خاطر بدرفتاری هایی که از دیگران می بینیم ارزیابی ما نسبت به موضوعی منفی می شود.

افرادی که سطح استرس خیلی پایین و یا خیلی بالایی دارند کمترین عملکرد و خروجی را خواهند داشتو پس سطحی از استرس برای انجام به موقع و درست کارها نیاز است و می تواند مفید باشد. ولی خارج از این حیطه آسیب زا است.

هر چقدر ما از نظر درونی قوی تر باشیم، چون می دانیم می توانیم از پس کارها بر بیاییم ، استرسی که دچار می شوید کمتر آزار دهنده خواهد بود.

استرس دارای ۳ نوع نشانه است:

  • نشانه های جسمی مانند افزایش ضربان قلب و تکرر ادرار
  • نشانه های روان شناختی مانند احساس بی ارزشی و کاهش اعتماد به نفس
  • نشانه های رفتاری مانند سیگار کشیدن، مصرف مواد و الکل و عادات بد غذایی

افرادی که دارای طرحواره آسیب پذیری نسبت به خطر، ضرر و بیماری هستند بیشتر دچار استرس می شوند. همچنین طرحواره های نقض و شرم که افراد نگران هستند دیگران را اذیت نکنند و خودشان را به اندازه کافی خوب نمی بینند و طرحواره های بی اعتمادی / بد رفتاری می توانند مرتبط با استرس باشند.

برای کنترل استرس می بایست به محیط اطرافمون اهمیت بدهیم، مرتب کردن محیط، استفاده از نور طبیعی، رنگهای شاد موثر است. علاوه بر این تشویق کردن خود، استفاده از چرخه های حمایتی، اهمیت دادن به زندگی معنوی، کم کردن کمال گرایی و قانع شدن به حد متوسط، بر آوردن نیاز به تفریح و سرگرمی، ورزش  کردن نیز موثر می باشد.

وقتی سعی می کنیم کاری را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم و شدنی نیست،  و وقتی انجامش نمی دهیم طرحواره نقص و شرم بالا می آید در نتیجه دچار استرس می شویم.

پذیرفتن مرگ به عنوان پدیده ای که برای همه موجودات  اتفاق می افتد می تواند کمک کند که از فرصت های موجود استفاده بیشتری کنیم و جلوی حسرت آینده را بگیریم. ترس از مرگ عزیزان به این خاطر است که ما حس می کنیم منبعی عاطفی و حمایتی را از دست می دهیم و یا احساس گناه می کنیم از اینکه نتوانسته ایم به اندازه کافی برای شخص کارهایی را انجام دهیم.

گاهی اوقات آنقدر فشار روانی زیاد است که ما ناچار می شویم حواس خود را از موضوعات استرس زا از طریق کار کردن و خود را مشغول کردن پرت کنیم اما بهتر است از این روش به صورت همیشگی برای کنترل استرس استفاده نکنیم. این روش باعث می شود استرس پنهانی در ما بماند، حل مساله اتفاق نیافتد و در دفعات بعد حتی استرس بیشتر و حال بدتری را تجربه کنیم.  بهتر است  موضوع را ببینیم و با آن مواجه شویم، از آن فرار نکنیم و از روش هایی که نام برده شد استفاده کنیم که می تواند منجر  به حل مساله شود.

 

برای جلسه آینده درباره طرحواره رها شدگی آماده باشید و فکر کنید راه حل هایی که تا به حال برای کنترل استرس داشته اید مثبت بوده اند یا منفی .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *