جلسه احساسات و تجربیات مثبت و منفی در مراقبت

زمان:۱۳ آذر ماه

کارشناسان: خانمها رحیمی، آقایانی، میرنسب

شخصیت من را با نگرشم اشتباه نگیر و قاطی نکن. شخصیت من، آن چیزی است که هستم؛ و نگرشم بستگی به آن دارد که تو که هستی.

 

در این جلسه به  شرایطی که باعث ایجاد احساسات منفی  و مثبت در مراقبین می شود و در نتیجه روند مراقبت سخت و یا آسان می شود پرداخته شد.

کارشناس سلامت روان۲: تا به حال شده که روند مراقبت براتون سخت بشه چه عواملی باعث این احساس شده؟ کدام رفتارهای سالمند باعث میشه که احساس بدی داشته باشید؟ این احساسات رو‌توضیح بدید؟

در پاسخ به این سوال، در مورد ایجاد احساسات منفی مراقبین به ناسپاس بودن و نارضایتی سالمند، با وجود اینکه مراقب تمام تلاش خود را می کند اشاره کردند.

 

در ادامه پرسیده شد، رفتارها و واکنش های شما پس از ایجاد احساس منفی چگونه است؟

مراقبین عکس العمل های مختلفی مانند:

  • سکوت کردن ( با خود صحبت کردن، گریه کردن ، خود را مشغول کردن به صورت پنهانی) و دلایل سکوت خود را مسایلی مانند ملاحظه سالمند را کردن و ترس از ناراحتی سالمند ، احساس گناه ، غصه خوردن، شرمنده شدن سالمند دانستند
  • عصبی شدن ، غر زدن و گریه کردن به خاطر پرتوقع بودن، قدرنشناسی و خودخواهی سالمند
  • درگیر شدن با فرزندان و ایراد گرفتن از رفتارها و کارهای ایشان
  • صحبت کردن با سالمند و یا اطرافیان و گریه کردن
  • ناراحت شدن و عکس العملی نشان ندادن تا زمان فراموش شدن
  • دعوا کردن با سالمند

 

جمع بندی: وقتی سالمندان از ما توقع زیادی دارند ، حرف ها و رفتارهایی نشان می دهند که ما ناراحت میشویم، اغلب ما سکوت در ظاهر می کنیم ولی در باطن ناراحتیم و گاهی این ناراحتی رو در جای دیگه بروز می دهیم و گاهی هم واکنش فوری نشون می دهیم و عصبی میشویم. گاهی هم رفتار اطرافیان که مسوولیت کمتری دارن، ولی اظهار نظر زیادی می کنند ما را ناراحت می کند و به دل می گیریم

نکات آموزشی: وقتی در معرض یک اتفاق قرار میگیریم احساس و فکر درگیر با موضوع میشود و ما به تناسب آنها ها رفتاری انجام میدهیم که این رفتار گاهی میتواند نشانه غم، خشم احساس گناه و…. باشد.

گاهی شدت حال بد باعث می شود که نتوانیم پاسخ منطقی داشته باشیم به طور مثال عصبانی شده و خشم را به منبع کم خطرتر انتقال می دهیم، یعنی وقتی که یک مسئله باعث‌ نارحتی میشود و نمیتوانیم درست ابرازش کنیم این احساس خشم یا ناراحتی را روی کسی که نمیتواند به ما آسیب بزند مانند کودکان خالی میکنیم.

رفتارهایی مانند گریه کردن حل مسئله نیست فقط روشی برای برای آرامش خودمان است که از بار فشار روانی کم می کند. لذا می بایست نحوه درست ابراز احساسات خود را به اشخاص، در زمان و موقعیت مناسب یاد بگیریم

 

در قسمت دوم گفتگو، مراقبین به تجربیاتی که باعث ایجاد احساسات مثبت می شود پر داختند

 

  • در کنار سالمند بودن و رسیدگی به احتیاجات او مانند خوابیدن، حمام بردن ، غذای مورد علاقه سالمند را تهیه کردن و حس آرامش داشتن سالمند
  • آگاهی از رفتار و حفظ احترام با وجود رفتارهای منفی سالمند
  • ناشکری نکردن و ناسپاس نبودن سالمند
  • هنگام درست و خوب انجام دادن مراقبت و احساس رضایت داشتن از خود
  • قدر شناسی اطرافیان
  • هنگام دعا کردن سالمند و یا اطرافیان

 

مراقبین در این نظر مشترک بودند که اگر اطرافیان، از مراقبت ما تعریف و تمجید  کنند ولی آدم از درون از عملکرد خودش ناراضی باشد، فایده ای ندارد ولی اگه ین تعریف ها، تعارف نباشد، و یا از سر دلسوزی نباشد و واقعا از ته دل باشد ، میتواند کم کم حال مراقب را بهتر کند.

گاهی اوقات مراقبین نهایت تلاش را می کنند ولی باز هم چون خیلی دارای سخت گیری زیادی هستند از عملکرد خود راضی نیستند.

 

نکته آموزشی: رضایت درونی یکی از بهترین تجربیات انسانی است .شناخت دنیای سالمندی و دغدغه ها، احساسات و افکارشان به ما کمک میکند که فضای سالمندان را  بیشتر درک کنیم و در کنار این شناخت سالمند، شناختن روحیات و نیازهای خودمان میتواند کمک کند که بدون احساس گناه یا خشم به یک پذیرش منطقی از خودمان و سالمندمان برسیم در واقع پذیرش خودمان با شرایطی که داریم و نداشتن توقع اضافی از خود و پذیرش سالمند با همه ی ویژگی هایش میتواند کمک کننده باشد. پذیرش یعنی حد توانایی خود را ببینیم و بپذیریم و سخت گیری نکنیم و با تعاریف و تمجیدهای مثبت دیگران انرژی بگیریم و ادامه راه را برویم.

 

سوال: اگر سالمند و یا اطرافیان نمی توانند برخورد منطقی با موضوع داشته و یا آنچه که موجب ناراحتی ما شده است را بپذیرند، چه باید کرد؟

 

 

One thought on “جلسه احساسات و تجربیات مثبت و منفی در مراقبت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *